SedumPlaza

Sedumdaken

Sedumdaken

Van uw gewone dak een sedumdak maken? Dit is een uitstekend idee en wij van Sedum Plaza helpen u hier graag bij. Door voor een groendak te kiezen draagt u bij aan een groenere wereld. In de webshop vindt u speciale doe-het-zelf groendakpakketten. Sedum Plaza is een van de weinige webshops in België die deze groendakpakketten mag aanbieden. Er zijn verschillende pakketten, dus voor elk type dak is wel een geschikte sedum dakbedekking te vinden.

Wilt u graag meer weten over een sedumdak en de voordelen hiervan? U vindt meer informatie over een groendak op onze website. Uiteraard leest u op de website ook meer over de groendakpakketten. Bestel direct een groendakpakket of neem contact op als u een vraag heeft.

Sedumdaken zelf aanleggen met de groendakpakketten van SedumPlaza

 • Verschillende doe-het-zelf groendakpakketten
 • Producten van hoge kwaliteit
 • Kwaliteitskeurmerk voor groendak-webshops
 • Diverse kant-en-klare trays en sedummatten

Wat is een sedum dakbedekking?

Een sedum dakbedekking is een dak begroeid met vetplanten, oftewel sedumplanten. Sedumplanten zijn zeer krachtige planten, kunnen goed tegen extreme en wisselende weersomstandigheden en groeien bijna overal op. Voor elk type dak is wel een geschikte sedum dakbedekking te vinden.

Ook kunnen deze vetplanten water opslaan in hun bladeren wat maakt dat ze ideaal geschikt zijn voor een groendak. Naast het feit dat sedumdaken er mooi uitzien zowel in de winter als in de zomer, heeft een sedum dakbedekking nog veel meer voordelen.

De voordelen van een groen dak

Er is een toenemende belangstelling voor sedumdaken. Dat heeft een verklaarbare reden: een groendak is goed voor mens en milieu. Een van de belangrijkste voordelen van een groendak is dat het regenwater opvangt en dit later door verdamping wordt teruggegeven aan de lucht. De resterende neerslag wordt pas na enige tijd van het dakoppervlak afgevoerd. Zodoende draagt een groendak bij aan een stabiel grondwaterpeil. Daarnaast heeft een sedumdak weinig onderhoud nodig: de sedumplanten kunnen zichzelf prima onderhouden. Meer voordelen zijn een schonere lucht, meer ruimte voor insecten, bijen en vlinders, bescherming tegen de warmte en een sedumdak gaat twee keer zo lang mee.

Maar wist u dat een sedumdak ook voor warmte- en geluidsisolatie zorgt? Het absorbeert namelijk geluid zodat u minder merkt van omgevingsgeluiden zoals een drukke weg, een spoorlijn of het centrum. Ook is het de ideale oplossing om het gekletter van regen en hagel niet te horen. Tijdens de winter houden de vetplanten warmte vast en tijdens de zomer koelt het uw woning heerlijk af.

Wanneer legt u sedumdaken aan?

Het komt vaak voor dat het aanleggen van bijvoorbeeld zonwering seizoensgebonden is. Is dit bij sedumdaken ook het geval? Het antwoord is: nee! Een sedumdak kan altijd aangelegd worden. Wel is het aan te raden om uit veiligheid een groendak aan te leggen op een droge dag. Daarnaast is het tijdens de zomer noodzakelijk om het groendak te voorzien van extra water zodat de plantjes niet uitdrogen

Een ander aandachtspunt voor het aanleggen van een sedumdak: is uw huidige dak er geschikt voor? Het is namelijk belangrijk dat het dak stevig is en de afvoer van regenwater mogelijk is. Bij een overschot aan water, is het mogelijk dat er mos gaat groeien.

De opties voor een sedumdak

Als het gaat om een sedumdak van SedumPlaza zijn er twee mogelijkheden: klik-en-klaar sedumtrays of uitrolbare sedummatten. De vijf groendakpakketten in ons assortiment hebben verschillende sedummatten en sedumtrays. We gaan nu de groendakpakketten één voor één langs:

 • Groendakpakket Aroma: De beplanting bestaat uit een mengsel van bloeiende en aromatische kruidenmatten, aangevuld met sedumplanten. Het resultaat is een groendak met een gevarieerde kleurrijke vegetatie.
 • Groendakpakket Click ‘n Go: Klant-en-klare sedumtrays, het voordeel van deze trays is dat ze eenvoudig in elkaar te klikken zijn op het dak. Gebruik het gratis meegeleverde beschermdoek om de dakbedekking te beschermen. Dit doek buffert ook het extra water.
 • Groendakpakket Lichtgewicht: Dankzij dit lichte groendaksysteem transformeert men ook het dak met lichte draagkracht tot een groene oase.
 • Groendakpakket Plat: Speciaal gemaakt voor daken met een maximale hellingshoek van 5°. De substraatlaag is een voedingsrijke ondergrond die zorgt voor een gezonde en sterke sedumbeplanting.
 • Groendakpakket Place ‘n Go: De klant-en-klare sedumtrays kunnen rechtstreeks naast elkaar worden geplaatst op het dak. In het pakket zit een beschermdoek, dat aangebracht dient te worden om de dakbedekking te beschermen.

Sedum cassette

Een sedum cassette is de veelgebruikte benaming voor het Groendakpakket Click ‘n Go en is de manier om een lichtgewicht sedumdak in elkaar te klikken. Het fijne aan de sedum cassette is dat deze eenvoudig is aan te brengen, wat ideaal is voor de doe-het-zelver. Hoe de sedum cassette is opgebouwd? U kunt het het best vergelijken met een ondiepe plantenbak die uit meerdere lagen bestaat.

De bovenste twee lagen van de sedum cassette bestaan uit vetplantjes, sedumplanten en daktuinsubstraat. De onderste lagen van de sedum cassette zij voor de drainage en opslag van regenwater. Daarnaast beschermen deze lagen ook de dakbedekking. Onder de sedum cassettes voorziet u uw dak van een wortelwerende folie en een beschermdoek.

Ga zelf aan de slag

Met een SedumPlaza groendakpakket kunt u zelf sedumdaken aanleggen. Een duidelijke aanleginstructie is te vinden op de website, deze kunt u gratis downloaden. Bent u niet zo’n doe-het-zelver? Wij nemen graag de installatie op ons, vraag hiervoor een offerte aan. Zo wordt u ervan verzekerd dat het aanleggen van uw sedumdaken op vakkundige wijze gebeurt en u er nog jarenlang van gaat genieten.

De benodigdheden voor sedumdaken

Of u uw sedumdaken zelf of door ons gaat laten aanleggen, het is goed om te weten wat de benodigdheden zijn voor het plaatsen van het groendak voordat u een sedumdak pakket aanschaft. U heeft de volgende dingen nodig:

 • Sedummatten of sedum cassettes
 • Wortelwerende folie
 • Beschermdoek
 • Drainage van 20 mm
 • Een extensief sedumdak substraat 60 L/m²

Voor de afwerking van uw sedumdaken, heeft u ook grind, scheidingsprofielen en een bladvanger nodig. Zo voorkomt u dat sedum uw dakranden beschadigd of er lekkages ontstaan.

Leg ook een sedumdak aan

Kies ook voor een sedumdak! Bestel gelijk het gewenste sedumdak pakket en vul bij de bestelling het aantal m² van uw dak in. Wij zijn natuurlijk bereikbaar voor advies. U mag bellen naar +32 2 486 64 57, een e-mail sturen naar of het contactformulier gebruiken.