SedumPlaza

De installatie van sedumdaken

Sedumdak installatie

Hoe gaat de installatie van een sedumdak in zijn werk? Wanneer u zelf de installatie van uw sedumdak wilt uitvoeren, kunt u gebruikmaken van de groendakpakketten van Sedumplaza. Met een groendakpakket kunt u gemakkelijk zelf een sedumdak aanleggen. Wij verkopen verschillende groendakpakketten, waaronder Click ‘n Go en Place ‘n Go. Dit zijn kant-en-klare sedumtrays die gemakkelijk in elkaar te klikken zijn. Daarnaast hebben we nog sedummatten in ons assortiment die uitrolbaar zijn.

De installatie van een sedumdak

Voordat we gaan uitleggen hoe een sedumdak constructie in elkaar steekt, beginnen we met een uitleg over hoe een sedumdak is opgebouwd. De opbouw voor een sedumdak bestaat uit een drainage met filtervlies, extensief daktuinsubstraat en een vegetatiemat. Bij de opbouw van een lichtgewicht groendak wordt het substraat vervangen door een substraatrol.

Om een sedumdak af te werken, zult u ook grind, scheidingsprofielen en een bladvanger of bolrooster nodig hebben. Dit zijn voorzorgsmaatregelen om beschadiging van uw dakranden of lekkages tegen te gaan. Het aanleggen van een isolerend en milieubewust sedumdak kunt u ook zelf doen, waar we u graag meer over vertellen.

Sedumdak aanleggen, zo doet u dat

Een sedumdak aanleggen is niet heel moeilijk. Het bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1

Maak het dak schoon van vuil, blaadjes of ander afval en controleer op beschadigingen in de dakbedekking. Dit voorkomt later lekkages.

Stap 2

De tweede stap is het aanbrengen van wortelwerende folie, dit zorgt voor extra bescherming.

Stap 3

Vervolgens brengt u het beschermdoek aan, rol de doek uit tot aan de rand en knip het op maat. Het beschermdoek zit bij het groendakpakket inbegrepen.

Stap 4

De vierde stap is het aanbrengen van de drainagelaag op het beschermdoek. Deze laag zorgt ervoor dat het water niet tussen de planten blijft liggen en het groendak niet te nat wordt. Optioneel is het aanbrengen van een scheidingsprofiel.

Stap 5

De volgende stap is het aanleggen van een daktuinsubstraat op de drainagelaag. Bij de groendakpakketten met kant-en-klare sedumtrays zijn het substraat en drainagelaag al verwerkt in de cassettes.

Stap 6

Dan is nu het tijd geworden voor het plaatsen van de eerste sedum cassettes of sedummatten.

Stap 7

Als laatste moet u direct na aanleg de plantjes bewateren totdat de substraatlaag volledig waterverzadigd is.

Wanneer u het sedumdak aanlegt op een warme en droge dag, dient u het substraat nat te maken voordat u de plantjes plaatst. Ook is het belangrijk om bij droogte de plantjes regelmatig te bewateren.

Welke periode van het jaar is geschikt voor de installatie van een sedumdak?

De installatie van een sedumdak is niet seizoensgebonden. Dit betekent dat het niet uitmaakt of u dit tijdens de zomer of winter doet. Wel raden wij het aan om uit veiligheid te wachten met de installatie van uw sedumdak wanneer het een regenachtige dag is. Legt u het groendak aan op een warme zomerdag? Vergeet dan niet het substraat nat te maken. Ook is het belangrijk om bij droogte de plantjes regelmatig te bewateren.

Welk dak is geschikt voor de installatie van een groendak?

Misschien wilt u uw overkapping, fietsenhok of uw uitbouw voorzien van een sedumdak. Dat kunnen we ons goed voorstellen omdat dit zorgt voor een mooi een natuurlijk effect van het exterieur van uw woning. Maar welk soort dak is hiervoor geschikt? Daarom is het van tevoren goed om te controleren of uw dak stevig genoeg is en het voldoende regenwater kan afvoeren. Bij een overschot aan regenwater is het helaas mogelijk dat er mos op uw sedumdak gaat groeien. Doorgaans zijn platte en schuine daken geschikt voor de aanleg van een sedumdak.

De voordelen van een sedumdak

De installatie van een sedumdak brengt veel voordelen met zich mee. Wij hebben een rijtje opgesteld met enkele redenen waarom u geen spijt gaat krijgen van de keuze voor een sedumdak:

  • Absorbering van regenwater: een groendak vertraagt de afvoer naar de grond, zorgt voor verdamping en zuivert het regenwater
  • Schonere lucht: sedumplanten filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof
  • Verlaagde omgevingstemperatuur: zonlicht wordt geabsorbeerd en gereflecteerd, wat zorgt voor een koeler klimaat
  • Geluidsisolatie: een groendak absorbeert geluiden van buitenaf, ideaal wanneer u in de buurt woont van een drukke weg of een spoorlijn
  • Verhoogde biodiversiteit: een groendak bevordert de leefomgeving van diertjes zoals vlinders en vogels
  • Weinig onderhoud: tot slot vergt de installatie van een sedumdak weinig onderhoud!

Nog vragen?

Op de website van Sedumplaza vindt u uitgebreide aanleginstructies per groendaksysteem zodat u de installatie van het sedumdak zelf kunt doen. Wilt u liever het sedumdak laten aanleggen door een professional? Wanneer u in onze webshop een groendakpakket bestelt, nemen wij de installatie van het sedumdak voor onze rekening.

Voor vragen, kunt u contact opnemen via ons contactformulier, bellen naar +32 2 486 64 57 of een e-mail sturen naar info@sedumplaza.com.