SedumPlaza

De installatie van sedumdaken

Hoe gaat de installatie van sedumdaken in zijn werk? Wanneer u zelf de installatie van uw sedumdak wilt uitvoeren, kunt u gebruikmaken van de groendakpakketten van Sedumplaza. Met een groendakpakket kunt u gemakkelijk zelf een sedumdak aanleggen. Wij verkopen verschillende groendakpakketten van het merk Sempergreen, waaronder Click ‘n go en Place ‘n go. Dit zijn kant-en-klare sedumtrays die gemakkelijk in elkaar te klikken zijn. Daarnaast hebben we nog sedummatten in ons assortiment die uitrolbaar zijn.

De opbouw van een sedumdak

Voordat we gaan uitleggen hoe de installatie van sedumdaken in elkaar steekt, beginnen we met een uitleg over hoe een sedumdak is opgebouwd. De opbouw voor een sedumdak bestaat uit een drainage met filtervlies, extensief daktuinsubstraat en een vegetatiemat. Bij de opbouw van een lichtgewicht groendak wordt het substraat vervangen door een substraatrol.

Sedumdak aanleggen, zo doet u dat

Een sedumdak aanleggen is niet heel moeilijk. Zo begint u: maak het dak schoon van vuil, blaadjes of ander afval en controleer op beschadigingen in de dakbedekking. Dit voorkomt later lekkages. De tweede stap is het aanbrengen van wortelwerende folie, dit zorgt voor extra bescherming. Vervolgens brengt u het beschermdoek aan, rol de doek uit tot aan de rand en knip het op maat. Het beschermdoek zit bij het groendakpakket inbegrepen.

De vierde stap is het aanbrengen van de drainagelaag op het beschermdoek. Deze laag zorgt ervoor dat het water niet tussen de planten blijft liggen en het groendak niet te nat wordt. Optioneel is het aanbrengen van een scheidingsprofiel. De volgende stap is het aanleggen van een daktuinsubstraat op de drainagelaag. Bij de groendakpakketten met kant-en-klare sedumtrays zijn het substraat en drainagelaag al verwerkt in de cassettes. Dan is nu het tijd geworden voor het plaatsen van de eerste sedumtrays of sedummatten. De trays zijn gemakkelijk op maat te snijden.

Als laatste moet u direct na aanleg de plantjes bewateren totdat de substraatlaag volledig waterverzadigd is. Wanneer u het sedumdak aanlegt op een warme en droge dag, dient u het substraat nat te maken voordat u de plantjes plaatst. Ook is het belangrijk om bij droogte de plantjes regelmatig te bewateren.

Nog vragen?

Op de website van Sedumplaza vindt u uitgebreide aanleginstructies per groendaksysteem. Wilt u liever het sedumdak laten aanleggen door een professional? Wanneer u in onze webshop een groendakpakket bestelt, nemen wij de installatie van het sedumdak voor onze rekening.