SedumPlaza

Sedum op schuin dak aanleggen

Sedum op een schuin dak aanleggen is zeker mogelijk. Het heeft wel iets meer voeten in de aarde dan sedum op een plat dak. Het regenwater loopt logischerwijs sneller weg op een hellend dak. Om die reden moet er rekening gehouden worden met het bewateren van het dak. Daarnaast zit er ook nog verschil in hoe hellend het dak is. Schuine daken met een hellingshoek van 5°-35° hebben andere behoeften dan zeer schuine daken van 60° +.

De juiste materialen

Wanneer uw dak een hellingshoek heeft van meer dan 35°, is het belangrijk dat er oplossingen worden aangebracht die verschuiving voorkomen. Bij een schuin dak komt er meer gewicht op het onderste deel. Het is belangrijk dat uw dak dit kan dragen. Wanneer uw dak over isolatiemateriaal beschikt is het belangrijk dat het isolatiemateriaal bestand is tegen samenpersing. Het gebruik van steenwol en andere zachte materialen wordt om die reden dan ook afgeraden.

Wanneer uw dak een hellingshoek heeft tot 35° dan is het in de meeste gevallen nog mogelijk om met standaard sedummaterialen te werken. Is uw dak schuiner dan 35°, dan moeten er andere maatregelen worden getroffen, zoals het gebruik van groendakribbels of substraathouder. Substraathouders zijn kunststofstrippen die op het dak worden geplaatst dit voorkomt het afschuiven van substraat op hellende toepassingen. Bij schuine daken is het tijdens drogere perioden nodig om extra te bemesten en extra water te geven.

Hellingshoek

Bij een hellingshoek van +35° zijn er speciale verankeringen nodig om verschuiving te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de daken genoeg voeding krijgen wordt er gewerkt met een dikkere substraatlaag. Bij daken van 60°+ is het niet meer mogelijk om zelf sedummatten aan te brengen. Bij dit soort daken is er een goed doordachte aanpak nodig. In de gevallen van deze daken moeten de juiste materialen worden gebruikt om verschuiving te voorkomen. Tegenwoordig liggen er zelfs al sedummatten op daken van 90°. Bij hellende daken is het daarnaast belangrijk om te bepalen of het dark sterk genoeg is.

Laat u adviseren door de experts van Sedumplaza

Wil u sedum op een schuin dak aanleggen? Dan kunt u hiervoor de benodigde artikelen, zoals een groendakpakket, bestellen in onze webshop. Denkt u dat uw dak te schuin is om zelf de sedum te plaatsen, dan kunnen wij u voorzien van de installatie van uw sedumdak. Neem hiervoor gerust contact met ons op door ons te bellen of een email te sturen. Ook voor vragen over de voordelen van een groendak staan wij u graag te woord.