SedumPlaza

Hoe onderhoud je een groendak?

Een groendak moet van het juiste onderhoud worden voorzien, ondanks het feit dat een groendak vanuit de basis zeer onderhoudsarm is. Wanneer u het dak op de juiste manier onderhoudt en het dak in topconditie verkeert, geniet men van een lange levensduur. Maar hoe voorziet men een groendak van onderhoud? En maakt men hierbij nog onderscheid tussen een sedumdak en een biodiversdak? En kan men tijdens het uitvoeren van onderhoud gewoon over de planten heen lopen? Daar gaan we verder op in.

Onderhoud van een groendak

Ondanks het feit dat een sedum groendak zeer onderhoudsarm is, moet hij toch onderhouden worden. Dit geldt zowel voor een sedumdak, als voor een biodiversdak. Tijdens het onderhouden van van het beide soorten groendaken kunt u gewoon over de planten heen lopen, de planten zijn hier tegen bestand. Echter maken we wel onderscheid tussen het onderhouden van deze twee verschillende groendaken. Het onderhoud vraagt immers om een andere aanpak.

Sedumdak onderhouden

Bij onderhoud van een sedumdak is het van belang om het groendak tweemaal per jaar te controleren op ingewaaide kruiden, bijvoorkeur in het voorjaar het in het najaar. U kunt deze ongewenste begroeiingen met de hand verwijderen. Maak hierbij geen gebruik van bestrijdingsmiddelen. We raden aan om het groendak twee keer per jaar te bemesten, in april en begin september om precies te zijn. Wanneer het dak goed geworteld is, is het niet nodig om het groendak van extra water te voorzien. Is er tijdens het eerste jaar na aanleg sprake van droge periodes? In dat geval raden we aan om het groendak iedere week van water te voorzien.

Biodiversdak onderhouden

Een bioversdak vraagt om een andere vorm van onderhoud. Omdat de natuurlijke balans van platen op uw biodiversdak kan veranderen, heeft dit dak doorgaans geen extra water of voeding nodig. Alleen wanneer er sprake is van een zeer droge periode, is het raadzaam om het groendak wekelijks water te geven. Voor het in stand houden van de begroeiing, moet u het dak in de herfst een keer maaien. We raden aan om dit in september te doen, in die periode is de levenscyclus van de bijen voltooid. Ook half juni is een geschikte optie. Vergeet hierbij niet om het losse groen binnen 4 dagen van het dak te verwijderen, zodat het groen geen overtollige voedingsstoffen krijgt.

Meer weten over het onderhouden van een groendak?

Heeft u een vraag over het onderhouden van een groendak, of over de aanschaf van bijvoorbeeld een van de Sempergreen groendak pakketten die we aanbieden? Neem gerust contact op voor meer informatie. We helpen u graag een handje bij het vergroenen van uw omgeving. U kunt contact met ons opnemen door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier, te bellen naar +32 2 486 64 57 of uw vraag te sturen naar info@sedumplaza.com. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met een antwoord op uw vraag.